Als huurder heeft u een contractuele verplichting om tijdig de huur te voldoen. Wanneer u de huur niet kunt betalen is het belangrijk dat u uw verhuurder hier tijdig over informeert en afspraken maakt hoe u de achterstand gaat inlopen. Is de achterstand problematisch dan kunt u hulp krijgen vanuit de gemeente door schuldhulp aan te vragen.
Wat gebeurt er als u de huur niet betaald?
Voor de verhuurder is het natuurlijk erg onwenselijk als de huur niet wordt betaald. De verhuurder heeft immers ook kosten. In het geval u niet betaald dan zal een verhuurder een jurist vragen om de huurder te dagvaarden en de rechter te vragen de huurovereenkomst te ontbinden (beƫindigen).
Wanneer wordt de huurovereenkomst ontbonden?
De rechter kijkt of de huurachterstand ernstig is. Als regel wordt hiervoor een achterstand van 3 maanden genomen. Er kunnen factoren meespelen die de rechter meeneemt in de beslissing. Betaalt u ook na de dagvaarding niet? Heeft u geen stappen gezet om hulp te zoeken? Dit zijn punten die nadelig kunnen werken voor u.
Aan de verhuurder worden ook vragen gesteld door de rechter. Is er op de juiste manier aangegeven dat de huurder hulp kan krijgen vanuit de gemeente? Is de schuld terecht? Als de verhuurder aan haar verplichtingen heeft voldaan dan zal doorgaans de overeenkomst worden ontbonden.
Wat gebeurt er na de ontbinding?
U ontvangt vanuit de rechter een vonnis. In dit vonnis staat welk bedrag u moet betalen aan de verhuurder en wanneer u de woning moet verlaten. Veelal krijgt u 14 dagen de tijd om zelf de woning te verlaten. Wanneer u weigert te vertrekken dan zal een gerechtsdeurwaarder u uitzetten in bijzijn van de politie. Houdt u er rekening mee dat dit hoge kosten met zich meebrengt die op u worden verhaald.
Het bedrag dat u volgens de rechter aan de verhuurder moet betalen kunt u in een keer voldoen. U kunt ook een regeling afsluiten met de deurwaarder voor maandelijkse betalingen.
Geef een reactie